Lifestyle

Het leukste gezelschapsspel/partyspel 30 seconds

Ik ben onlangs jarig geweest en vind het altijd lastig als vrienden of familie vragen wat ik graag voor mijn verjaardag wil. Toen we het laatst bij ons thuis onder het eten over spelletjes hadden kwam het spel 30 seconds aanbod. Dit spel heb ik ooit met vrienden gespeeld op oudjaar’s avond en we hadden de tijd van ons leven. Wat hebben we toen gelachen. Wat ik het leukste vind aan spelletjes is dat iedereen gezellig mee doet! Even geen telefoons meer die onderhand aan iedereen zijn hand geplakt zitten, maar gezellig ouderwets met elkaar een spelletje doen. En toen wist ik het… Dit cadeau wil ik voor mijn verjaardag!!

Voor het spel heb je nodig minimaal 3 spelers in de leeftijd van 12-99 en een spel duurt ongeveer 30 minuten.

Wat zit er in de doos?

240 kaarten met 2400 namen, 1 kaartenhouder, 1 speelbord, 1 zandloper, 1 dobbelsteen, 4 pionnen en de spelregels.

Kort speloverzicht

Het team dat als eerste de finish haalt, wint het spel. De teams bereiken het finishveld door namen te raden die door een van hun teamleden worden omschreven. Je moet proberen om zoveel mogelijk van de vijf namen op een kaart binnen 30 seconden te raden.

Voorbereiding

 • Leg het speelbord op tafel
 • Vorm verschillende teams
 • Hoe meer spelers per team, des te leuker wordt het spel. Speel je met 6 spelers kan je beter 2 teams van 3 spelers vormen dan 3 teams van 2 spelers.
 • Elk team kiest een pion en zet deze op het veld ‘start’
 • Elk team bepaalt de volgorde waarin de spelers gaan omschrijven. Alle spelers moeten even vaak omschrijven. Dze volgorde moet de rest van het spel gelijk blijven.
 • Bepaal welt team begint

 

Spelverloop

De speelbeurten van een team bestaat uit de fasen:

 1.  Dobbelsteen werpen
 2. Namen omschrijven en raden
 3. Pion vooruit zetten ( eventueel )

1. Dobbelsteen werpen:

De dobbelsteen toont de cijfers 0,0,1,1,2,2. Het team dat aan de beurt is, moet de dobbelsteen werpen voordat een kaart uit de kaartenhouder wordt gepakt. Deze worp beïnvloed hoeveel velden de pion van het team aan het einde van de beurt vooruit gezet mag worden.

2. Namen omschrijven en raden 

De speler die als eerst gaat omschrijven, moe een kaart van de ‘UIT’-kant van de kaartenhouder pakken. Elke kaart heeft twee gekleurde kanten. De speler moet de kleur gebruiken die overeenkomt met de kleur van het veld waarop de pion van zijn team staat.

Voorbeeld: als de pion van zijn team op een geel veld staat, moet hij de namen op de gele kant van de kaart omschrijven.

Omdat het startveld blauw is, beginnen alle teams met de blauwe kant van hun eerste kaart. Elke kant van de kaart toont vijf namen. De speler mag de namen in een volgorde naar keuze omschrijven. Een speler van een ander team draait de zandloper om en roept: ‘START’!. Nu mag de speler de aan de beurt is de kaart omdraaien en met omschrijven beginnen. De speler die omschrijft, moet zich aan de volgende spelregels houden:

Hij mag wel:

 • de naam op welke manier dan ook omschrijven, waarbij zingen, neuriën en gebaren zijn toegestaan.
 • de woorden “en”, “de”, “het”, “and” en “the” die in sommige namen voorkomen gebruiken.

Hij mag  niet:

 • de namen op de kaart noemen
 • namen die van de naam op de kaart zijn afgeleid noemen
 • “klinkt als” of “rijmt op” tactieken gebruiken
 • naam een letter of letters van het alfabet verwijzen.
 • naar iets wijzen.

De spelers die raden roepen hun veronderstellingen, terwijl de spel die omschrijft bezig is. Zij mogen de letters van het alfabt wel gebruiken, zeker als de te omschrijven naam een afkorting is. Na 30 seconde is de beurt van het team afgelopen. Het is de verantwoordelijkheid van de andere teams om de zandloper in de gaten te houden en ‘STOP’ te roepen.

3. Pion vooruit zetten

Trek de aan het begin van de beurt de gedobbelde worp af van het aantal goed geraden namen. Dit is het aantal velden dat het team haar pion vooruit moet zetten. Als het resultaat 0 of lager is, blijft het team op hetzelfde veld staan.

Voorbeelden:

Als het team aan het begin van haar beurt 1 heeft gegooid en 3 namen goed heeft geraden, wordt de pion 2 velden vooruit gezet.

Als een team aan het begin van haar beurt 0 heeft gegooid en 4 namen goed heeft geraden, wordt de pion 4 velden vooruit gezet.

Als een team aan het begin van haar beurt 2 heeft gegooid en 1 naam goed heeft, blijft de pion op hetzelfde veld staan.

 

Einde van het spel

Het spel is afgelopen als de pion van een van de teams de FINISH heeft bereikt. Dit team heeft gewonnen.

 

 

Je kunt natuurlijk wel begrijpen dat dit spel de lachspieren goed activeert. Door hele enthousiaste spelers en gekke antwoorden die er worden gegeven is dit spel echt hilarisch. Dus ben je helemaal klaar met feestjes of avonden waar iedereen alleen maar op zijn telefoon zit te kijken? Dan is dit spel echt een aanrader! Maar ook als je gewoon een gezellige avond met vrienden of familie wilt hebben kan ik dit spel aanbevelen. Het staat garant voor een hele leuke avond!

Hebben jullie 30 seconds zelf al een keer gespeeld? En wat is jullie favoriete spel?

 

Liefs,

Saskia

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply