Lifestyle

7 Tips waardoor je beter slaapt

Iedereen weet dat een goede nachtrust belangrijk is, maar dit is niet voor iedereen vanzelf sprekend. Ongeveer 25-35 procent van de mensen die kampen met slaapproblemen. Vandaag geef ik je wat tips voor een goede nachtrust. Benieuwd naar deze tips, lees dan verder !

Sport later op de dag : 

Het is bewezen dat als je ‘s middags of in de vroege avond minimaal een half uurtje sport dit je slaapkwaliteit gunstig beïnvloed. Het sporten in de ochtend is ook goed alleen zal je dan langer moeten sporten om de slaapkwaliteit gunstig te beïnvloeden. Zelf vind ik het heerlijk om na het eten een half uurtje te gaan zwemmen. Daarvan word ik altijd zo lekker loom van en kan dan heerlijk slapen.

Zorg voor genoeg licht overdag:

Het licht overdag zorgt ervoor dat je biologische klok scherp blijft en het zorgt er ook voor dat de melatonine aanmaak in je lichaam word gestimuleerd. Melatonine is een slaaphormoon, deze kan verstoord zijn door bijvoorbeeld een jet-lag, verstoord dag/nacht ritme of stress. Bij de Etos hebben ze voldoende tabletjes waarmee je ervoor kan zorgen dat je dit weer in balans kan brengen. 

Houd het donker in de avond: 

Als de lichtgevoelige cellen in je ogen ‘s avonds minder licht krijgen, maakt je lichaam het slaaphormoon melatonine zelf aan. Zit je dus de hele avond tv te kijken of op je telefoon dan word deze aanmaak dus verstoord en kan dit ervoor zorgen dat je niet in slaap kunt komen. Ik raad aan een uur voordat je gaat slapen geen tv meer te kijken en je telefoon dan weg te leggen op de nachtkastje als je wilt proberen of dit de oorzaak is van je slaap problemen.

 

Relax

Neem een heerlijke douche voordat je gaat slapen. Wat goed kan helpen is een lekkere douche foam te pakken van bijvoorbeeld Kneip met lavendel erin. Deze geur word door je zintuigen opgenomen en werkt zeer ontspannend. Wat ook zou kunnen helpen is een paar druppels etherische lavendelolie op een tissue te doen en die onder je kussen te leggen. Het zijn maar kleine dingen maar deze kunnen zeker bijdragen aan een lekkere ontspannen nachtrust.

Frisse lucht

Zorg ervoor dat je de slaapkamer goed laat luchten. Frisse lucht is namelijk nodig voor een gezonde slaap. Uit onderzoek is ook gebleken dat 18 graden de perfecte slaapkamer temperatuur is.

Goed matras

Een goed matras is er een die niet ouder is dan 10 jaar. Tegenwoordig kan je in de betere bedden zaken van alles uitproberen en laten uitzoeken welk matras er het beste bij jou past. Doe dit dan ook want een goed matras is het halve werk!! Zorg verder voor een prettig dekbed een passend kussen en een fijne slaapkamer om lekker tot rust te komen.

Oefeningen

Iedereen heeft tegenwoordig een heel druk leven dus ontspannen  gaan slapen is voor vele niet altijd mogelijk. Oefeningen doen om te ontspannen helpen wel omdat deze ervoor zorgen dat je je aandacht naar je lichaam verlegd en dus niet zo veel meer loopt te malen. Als je lichaam eenmaal lekker ontspannen is beïnvloed dat vervolgens weer je geest.

Hopelijk hebben jullie wat aan mij tips en kunnen jullie hiervan wat lekkerder slapen of jullie kennissen hiermee tippen als ze toevallig last hebben van slaapproblemen.

Fijne nachtrust gewenst!

Liefs,

Saskia

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Jonna@Burgertrutjes
    28 september 2016 at 22:33

    Handige tips! Ik heb altijd een raam open in de slaapkamer en we hebben geinvesteerd in een heel fijn bed!

  • Leave a Reply